FLYKTEN TILL EUROPA

Första migranterna åter i Turkiet

2:54 min

De första migranterna har idag skickats tillbaka till Turkiet, efter överenskommelsen med EU som innebär att flyktingar och migranter sänds till Turkiet, medan Turkiet får sex miljarder euro och utlovade visumlättnader för turkar. Migranterna deporterades i passagerarfärjor från grekiska öar till det turkiska fastlandet.

Här i Dikili cirklade en helikopter över hamnen i morse innan båtarna kom med migranter som skickats tillbaka från de grekiska öarna till Turkiet.

De turkiska myndigheterna hängde upp skynken så att sikten skymdes medan 202 människor slussades in bakom polisavspärrningar, registrerades och fördes vidare till väntande bussar. Enligt Izmirs guvernör förs de till center för att deporteras från landet.

Fiskaren Bilal Sert som lagar sina nät i hamnen i Dikili undrar varför EU tvingar människor tillbaka till Turkiet?

– De vill till Europa, varför tar de dem hit och låter dem lida igen? undrar Bilal Sert.

De flesta migranter som återvände idag kommer från Pakistan och Bangladesh och hade inte sökt asyl i Grekland.

EU-överenskommelsen innebär att varje gång en syrier skickas tillbaka från Grekland så får en annan syrier resa till Europa från flyktingläger i Turkiet, idag flögs den första gruppen syrier till Tyskland.

Bakom ett högt stängsel med taggtrådsrullar på toppen inne i det låsta Morialägret på grekiska ön Lesbos står en grupp män från Irak, Syrien, Afghanistan och Pakistan och ropar till journalisterna. Snart kan det vara deras tur att skickas tillbaka till Turkiet och oron är stor.

Boris Cheshirkov som är talesperson för FN:s flyktingorgan UNHCR på Lesbos berättar om ett överfullt läger där människor, många därinne är barn, tvingas sova utomhus, maten räcker inte till och det är mycket spänt.

Han känner ändå en viss trygghet över att de som är därinne ges möjlighet att söka asyl. Den stora frågan nu är hur många av dem som faktiskt kommer få stanna. Syftet med det nya avtalet är att de flesta ska skickas tillbaka.

Några kilometer från det låsta lägret utanför badhotellet Silver Bay, tillfälligt omgjort till flyktingförläggning, är Nisrin från Damaskus på väg in till staden.

Hon kom med sin bror till Lesbos en dryg vecka innan EU-Turkietavtalet började gälla och är orolig för vad som ska hända de andra, som inte hann i tid.

– Ingen syrier ska behöva skickas tillbaka till Turkiet, situationen är mycket svår där, säger hon.