Östergötland

Byggherrar får hård kritik från Hyresgästföreningen

1:31 min

Bostadsbrist är bra för byggherrar som vill tjäna pengar, enligt Hyresgästföreningen. Men på fastighetssidan skulle man hellre vara utan momsen på hyresrätter - för att kunna bygga billigare.

– Många byggherrar resonerar så att om det skulle vara så att det blir en svagare efterfrågan så sänker man inte priset utan då drar man ner till och med på produktionstakten för att hålla uppe nivån, säger förhandlare Benny Andersson på Hyresgästföreningen i Linköping.

– Det finns ett incitament för att det ska vara bostadsbrist för att det gör att det blir dyrare och man kan ta mera betalt helt enkelt för de lägenheter man faktiskt bygger. 

Fastighets AB L E Lundberg i Norrköping bygger och förvaltar hyresrätter. Och bolagets vd Peter Whass tycker inte att bilden som Benny Andersson ger av bostadsbyggandet stämmer för deras del.

– Jag känner inte igen det. Det viktigaste för oss som är ett långsiktigt förvaltande bolag är att vi måste ha mest lägenheter i den "fålla" som våra hyresgäster mäktar med att betala. Och då ligger det någonstans runt tio-elva tusen skulle jag säga för en trea, säger han.

Peter Whass har en önskan om förändring i förutsättningarna för hyresrätter.

– Helst skulle jag vilja se en omfördelning av skattebasen för att producera hyresrätter. Vi betalar ju moms och det gör man inte i andra delar. Men hyresrätten är belastad med det. 

– Det skulle lyfta bort en stor sten på investeringarna om man kunde får bort momsen, säger han.