Malmö

På spåret-parodi går som tåget i sociala medier

3:17 min

I helgen har en På spåret-parodi spridits friskt i sociala medier. Bakom den ligger "Folkkampanj för Asylrätt".

 

Till en början ser det ut som ett vanligt På spåret-avsnitt, men ganska snart blir det tydligt att filmen tillhör en kampanj. Bakom filmen, som är del av nationella "Folkkampanj för Asylrätt", står ett gäng privatpersoner.

– Först försökte vi komma på hur man gör en bra hashtag, så googlade vi lite på det. Sedan så kläckte vi "vart är vi på väg" och på det så kom På spåret, säger Sara Wåhlin, en av initiativtagarna.

Det var i en källarlokal i Malmö som idén kläcktes. Rebecka Eriksson var med och utformade den från början. Hon berättar att idén kom som en reaktion på den undersökning som visar att 70 procent av Sveriges befolkning är för en striktare asylpolitik.

– Det vägrar vi tro på. Vi ser runt omkring oss att det finns ett engagemang och att folk inte vill se att familjer splittras och inte tycker att tillfälliga uppehållstillstånd är en bra idé, säger hon.

Filmen har hittills fått närmare en miljon visningar och tolv tusen delningar på Facebook.

Tror ni det finns risk att den bara talar till de som redan är övertygade?

– Nej. Så tänkte vi från början, att det fanns en risk för det. Men det var lite därför vi valde det här spåret, På spåret. För att det är så pass folkligt och att det då når en annan målgrupp, säger Sara Wåhlin.

Under eftermiddagen släpps ännu en film och den här gången är den riktad direkt till politiker.