Polisen förvånad över fotbollsklubbarnas kritik

2:04 min

Polisen ställer sig frågande till kritiken från fotbollsklubbarna i Stockholm om att de inte får veta vilka supportrar som är portade från arenorna. 

Det stämmer helt enkelt inte, säger Fredrik Landberg, som är ansvarig för det så kallade huliganregistret hos polismyndigheten.

– Jag blev lite förvånad när jag hörde detta i morse. Jag trodde att det var känt bland säkerhetsansvariga och andra inom klubbarna att det faktiskt finns en möjlighet att få tillgång till det här tillträdesförbudsregistret. Den lagen har ju varit i kraft i lite drygt ett år nu, säger Fredrik Landberg.

Tidigare i Stockholmsnytt i dag kritiserade Hammarbys evenemangsansvarige Göran Rickmer regelverket som styr det register över supportrar som har tillträdesförbud på svenska arenor. Han menade att sekretesslagstiftningen ställer till det för klubbarna så att de inte ens kan få reda på vilka supportrar som är avstängda från de egna matcherna.

Men Fredrik Landberg på polisen menar att klubbarna har rätt att få ut en hel del om de avstängda supportrarna.

– De uppgifter som klubbarna kan få ut är namn, personnummer, klubbtillhörighet och bilder. Men innan de kan få ut de här uppgifterna så måste de genomföra ett samråd med Datainspektionen. Just eftersom de måste kunna visa att de har rutiner för att omhänderta de här uppgifterna, som ju är känsliga, säger Fredrik Landberg.

Hammarbys Göran Rickmer säger att han känner till att de kan få ut uppgifter. Men systemet är så krångligt att det helt enkelt inte blir praktiskt möjligt att hålla koll på oönskade och portade gäster på arenorna.

– Alltså, först får vi ta del av namn och personnummer. Nummer två är att när vi får detta till oss så får jag ut det. Och vill jag sedan ha det i registerform så måste jag göra en anmälan till Datainspektionen. Och det är ingen lätt process. Vi har 30 matcher per år, och att tro att jag ska göra det här vid 30 tillfällen, alltså jag vet inte ens vad handläggningstiden är. Så - teoretiskt ja, men inte praktiskt, säger Göran Rickmer.

Men Polismyndighetens Fredrik Landberg, som ansvarar för registret, tycker att det system som finns i dag är bra och inte behöver förändras.

– Jag tycker nog inte reglerna är så krångliga, och det är inte heller krångligt att sätta sig in i det. Och det samråd man behöver göra med Datainspektionen har inte jag upplevt heller som särskilt krångligt eller betungande för idrottsklubbarna, säger Fredrik Landberg.