Även Forshagas vice kommunstyrelseordförande kliver av

Efter beskedet om socialdemokratiska kommunalrådet Benny Pederséns avgång, drabbas nu Forshagas kommunledning av ännu ett avhopp. Vice kommunstyrelseordföranden Maria Norell kliver av på grund av sjukdom, och istället tar Per Lawén tills vidare över ordförandeklubban.

Formellt skulle Maria Norell ha blivit vikarierande kommunalråd i väntan på processen med att välja en efterträdare till Benny Pedersén, eftersom hon sitter som förste vice ordförande. Men så blir det alltså inte.

Hon säger till P4 Värmland att hon kommer att meddela sin avgång på kommunfullmäktige i Forshaga imorgon, och anledningen är sjukskrivning och sjukdom i familjen. På fullmäktigemötet kommer istället arbetarekommunens ordförande Per Lawén att väljas till hennes post.

Däremot behåller Maria Norell sin post som ordförande för kommunens miljö- och byggnämnd.

Beskedet om Benny Pederséns avgång kom på söndagskvällen, efter en uppmaning från styrelsen för arbetarekommunen, alltså Socialdemokraterna lokalt. Bakgrunden är att Benny Pedersén har polisanmälts av sin förra arbetsgivare Grums kommun på grund av misstankar om att han skulle ha köpt varor till sig själv för kommunens pengar.

Vem som i slutändan tar över som kommunalråd väntas bli klart under den kommande månaden. Den 13 april hålls ett extrainsatt medlemsmöte i Socialdemokraterna, där man kommer att besluta om den fortsatta valprocessen.

Per Lawén, en 51-årig elektriker med facklig bakgrund, förlorade en omröstning mot Benny Pedersén inför valet 2014 om vem som skulle bli kommunalrådskandidat. Han har nu sagt att han är beredd att ta över om han får frågan.

Tills vidare kommer Lawén och ett par andra socialdemokrater i kommunstyrelsens arbetsutskott, Veronica Oldne och Bertil Hagelin, att dela på Pederséns arbetsuppgifter.

Oldne och Hagelin är liksom Lawén ordförande för varsin nämnd i kommun. Ingen av dem stänger dörren för att ta över som kommunalråd, men Lawén är alltså den som hittills har uttalat tydligast intresse för att ta över.

I valet 2014 var Per Lawén också den som fick flest personkryss. Men Veronica Oldne, en 39-årig företagsrådgivare på Swedbank, fick också många kryss, fler än Benny Pedersén. Trots att hon stod långt ner på valsedeln.

– Jag får skjuta den frågan på framtiden, vi ska ha en demokratisk process och jag vill inte föregripa någonting. Men jag är ju ganska ny i politiken, säger hon när P4 Värmland frågar om hon är intresserad av kommunalrådsposten.

Ytterligare en socialdemokrat, Ingrid Holmberg, finns i kommunstyrelsens arbetsutskott men hon är tydlig med att hon inte vill bli kommunalråd.

Och någon comeback för Angelica Rage, som var kommunalråd 1994 till 2014, blir det inte heller. Hon är numera ordförande i kommunfullmäktige och i Röda korsets Forshagakrets och vill definitivt inte bli kommunalråd igen, säger hon till P4 Värmland.