Gotlandsbåten på plats i Västervik

1:12 min

På söndagskvällen kom den båt som ska gå mellan Västervik och Visby till hamnen i Västervik för första gången. Två år efter att trafik egentligen skulle börjat köras.

Nu ska det sista fixas på fartyget innan trafiken går igång i slutet av april.

– Det viktigaste för oss nu har varit att visa att fartyget går, fartyget finns. Maj månad är som en inkörstid för oss, också att ta till oss den historik som finns, säger Ralph Axelsson som är vd på Gotlandsbåten.

För två år sedan var det meningen att Gotlandsbåten skulle börja köra Västervik-Visby. Men då blev det inget av trafiken. Besvikelsen och ilskan var stor i Västervik, något som fortfarande gör att det finns en skepsis hos en del i Västervik, tror Ralph Axelsson:

– Absolut. Man måste vara ödmjuk. När man har att göra med en tjänst som är så geografiskt knuten till Västervik och Gotland har jag full respekt för det.

– Därför är det viktigt för oss att vara så tydliga, jobba så intensivt och vara så säkra på vår sak. Därför är det så skönt att ha den här månaden, maj månad då folk kan se att båten går. Man kan ta sig en tur om man vill. Det blir sedan från mitten av maj månad fram till augusti som det blir högsäsong.