Växjö

"Toaletterna är oftast mest stökiga "

1:37 min

Städningen på skolorna i Växjö blir bättre. Det är målet med kommunens nya städupphandling på 69 grund- och förskolor. Och den här gången ställer man hårdare krav där dålig städning kan ge vite.

Klagomålen på städningen på Växjös skolor och förskolor har varit många efter att kommunen la ut den på privata städbolag 2012.

Nu har avtalen gått ut och kommunen ställer tuffare krav på städbolagen i den nya upphandlingen som berör en stor del av skolorna och förskolorna. 

De eleverna på Fagrabäckskolan och Norregårdskolan i Växjö som P4 Kronoberg pratat med tycker att städningen på skolorna fungerar bra, förutom inne på toaletterna.

– Toaletterna är oftast mest stökiga och det kan ligga papper på golvet istället för i papperskorgen, säger Ivar Delefelt som går i sjuan på Norregårdskolan.

I den nya upphandlingen toaletterna städas två gånger om dagen, städpersonalen ska vara utbildad och om man inte sköter sig tvingas bolagen betala vite.

– Meningen med viten är att det ska uppfattas som tufft. Jag vill att det ska vara bra på våra skolor och förskolor, säger Anna Tenje (M), ordförande i utbildningsnämnden.

Den här gången har kommunen inte heller bara tittat på priset utan även på kvalitén, förklarar Gunilla Friman, avdelningschef på utbildningsförvaltningen.

– Det gör vi för att våra skolor och förskolor ska bli bra städade. När vi gick in i det här 2012 hade vi inte tillräckliga verktyg för att åtgärda brister som vi såg och efter hand har vi lärt oss vad vi behöver skärpa upp, säger hon.

På onsdagen blev det offentligt vilka städbolag som vunnit upphandlingen. Det nya avtalet gäller från augusti i år fram till år 2019.