Kurdisk förening protesterar – barnen stannar hemma från skolan

1:21 min

Den kurdiska kulturföreningen Mezopotamya i Gävle lät idag barn stanna hemma från skolan. Anledningen är en protest mot missförhållanden i kurdiska områden i Turkiet som landets ledning utsätter kurderna för, enligt föreningen.

I Mezopotamyas lokaler i Gävle smyckas väggarna av bilder på ledare för det kurdiska folket, en och annan martyr hyllas också med en bild på väggen.

I dag är lokalen välfylld, ett tjugotal barn finns i lokalen trots att det är under skoltid. Den kurdiska föreningen protesterar nämligen genom att låta sina barn stanna hemma från skolan. 

Protesten, som sker över hela Europa, görs för att uppmärksamma missförhållanden mot kurder i Turkiet, säger Casiya Elma som är ordförande i föreningen.

– Vi protesterar mot allt som händer i Kurdistan, barnen går inte i skolan och de bombar våra städer. Erdogan har blivit en diktator och de tar tillbaka sina lärare från kurdiska städer.

Vad vill ni att protesten ska leda till?

– Vi vill att hela världen hör oss, att de gör något för barnens skull. Så att de kan gå i skolan och att inga fler barn dör, säger Casiya Elma.

Hur ser ni på att ni använder barn som politiska medel?

– Det är en dag så det är inte så farligt att de stannar hemma. De är medvetna om det som händer i Kurdistan, och de tycker det är synd om barn om inte får gå i skolan, leva utan frihet, inte bo i sina städer och att de förlorar sina föräldrar och syskon.

En mamma har låtit sina tre barn stanna hemma i protest. Hon menar att många barn dödas av Turkiet i kurdiska områden, och att det därför var självklart att vara med och protestera.

– Barnen vill vara hemma, de vet vad som pågår. Så vi bestämde det tillsammans. Alla barn ska ha rätt till mänskliga rättigheter, säger hon.

Vad har skolan sagt när barnen inte kommer i dag?

– Vi har sagt att vi protesterar för barnens rätt, skolan har sagt att det är okej.

Rosil, Rosa, Jian och Shemsa är några av barnen som är med och protesterar.

– Jag protesterar för de kurdiska barnen och det som händer i Kurdistan, barn får inte gå i skolan och barn får inte prata sitt eget språk i sitt eget hemland, säger Rosil.