Det ofattbara synas i Sverigeaktuella ”The Events”

2:47 min

Under våren sätter tioårsjubilerande Gothenburg English Studio Theatre upp den skotske dramatikern David Greigs hyllade pjäs "The Events"- en berättelse om att försöka förstå det ofattbara, där flera amatörkörer spelar en stor roll.

I ett litet engelskt kustsamhälle leder prästen Claire en kör, en brokig skara människor med många olika bakgrunder. En dag avbryts repetitionerna av att en ung man, The Boy, kliver in och skjuter ihjäl flera personer. Händelsen blir startskottet på en omtumlande period av sökande efter en förklaring.

David Greigs pjäs "The Events" utsågs till Årets bästa pjäs av brittiska The Guardian 2013. På Gothenburg English Studio Theatre sätts den upp på originalspråk i regi av Gary Whitaker.

– Det är en väldigt vacker och rörande historia. Den handlar inte om den våldsamma händelsen utan om vad som händer efteråt, om hur Claire når en plats där hon kan leva och förstå sig själv och samhället igen. Är det möjligt att förlåta, kan vi förstå? säger regissören.

Pjäsen är löst baserad på händelserna på Utöya 2011. Men temat begränsar sig inte till ett enskilt fall, menar Kristina Brändén Whitaker, som spelar huvudpersonen Claire.

– Den känns otroligt viktig att göra just nu, dels på grund av vad som händer i Europa, det som hände i Trollhättan, det som hände i Norge... Och det blir så tydligt att genom musiken och genom den här historien så är vi bara en stor grupp människor, tillsammans.

Förutom Claire och The Boy intas teaterscenen av olika amatörkörer, en ny varje kväll - dels för att göra varje föreställning unik, dels för att skapa en känsla av gemenskap.

– Kören fungerar som ett socialt samvete, som ett samhälle med människor från olika delar av livet, från olika länder. Vi får en fantastisk känsla av gemenskap, av tillhörighet, så att vi som publik kan lära oss att kanske förstå, kanske förlåta. Kanske, säger Gary Whitaker.

"The Events" har Sverigepremiär på Gothenburg English Studio Theatre i Göteborg den 8 april. Mellan den 4 och 14 maj gästspelar pjäsen på Fri Scen på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.