Många rika personer kan ha fuskat med skatten

2:24 min

Många rika och mäktiga personer har fått hjälp av ett företag i Panama för att gömma pengar och undvika att betala skatt.

Det är journalister från många olika länder som tillsammans avslöjar detta. Någon har lämnat hemliga dokument från företaget i Panama till journalisterna.

Det finns många namn på kända och mäktiga personer i dokumenten. Det är personer från många olika länder. Några exempel är Islands statsminister, Saudiarabiens kung och fotbollsspelaren Lionel Messi som spelar i Barcelona.

Det är inte säkert att allt som företaget i Panama har gjort är olagligt. Men många tycker att det är moraliskt fel att göra så.

Det finns nästan 500 svenska personer och företag i dokumenten.
Den svenska banken Nordea har till exempel arbetat med företaget i Panama. Nordea har hjälpt en del av sina kunder att slippa betala skatt.

Sveriges finansminister Magdalena Andersson tycker inte att detta är bra. Hon säger att samhället bygger på att alla människor betalar skatt. Då får staten in pengar som kan betala sånt som är till för alla. Till exempel skola och sjukvård.

– Jag tycker att det är ett olämpligt sätt att arbeta. Hela vårt samhälle bygger ju på att människor är med och bidrar och betalar skatt så att vi kan ha en väl fungerande välfärd, säger Magdalena Andersson.

Nu ska myndigheten som har ansvar för skatter kontrollera de svenska personer som finns med i dokumenten. De ska kontrollera om de har följt reglerna.

Och myndigheten som har ansvar för banker ska kontrollera banken Nordea för att se om de har gjort något fel.