Nu har de första flyktingarna skickats från Grekland till Turkiet

2:20 min

Nu skickas flyktingar tillbaka med båt till Turkiet från Grekland. Det är en del i avtalet mellan Turkiet och Europeiska Unionen, EU, om flyktingar.

I morse åkte de första båtarna med migranter från den grekiska ön Lesbos till Turkiet.

För varje person som skickas tillbaka till Turkiet har EU lovat att ta emot en annan flykting direkt från Turkiet. Det ska bara vara människor som flytt från Syrien som får komma till EU.

Just nu finns cirka 6000 flyktingar och migranter i Grekland, som väntar på att få veta vad som ska hända med dem.

Både EU och Turkiet har fått mycket kritik för det här avtalet.
Organisationen för mänskliga rättigheter Amnesty International säger att Turkiet har tvingat syrier att åka tillbaka till Syrien, trots att det är krig där.

Sveriges Television har intervjuat migrationsminister Morgan Johansson. Han säger att EU måste kontrollera om de här sakerna stämmer. Både Turkiet och Grekland måste följa internationell rätt säger han. Man har inte rätt att skicka tillbaka människor till krig.

Men Morgan Johansson tycker att avtalet med Turkiet är nödvändigt, trots att Turkiet kanske inte följer reglerna. Annars kommer de farliga resorna med flyktingsmugglare att fortsätta, säger han.

– Det behövs ett avtal med Turkiet, någon form av samarbete med Turkiet. Därför att om det inte finns då kommer bara de här resorna att fortsätta. Och människosmugglarna kommer fortsätta att tjäna pengar på det, säger Morgan Johansson till Sveriges Television.