Många kändisar kan ha smitit från skatten

2:43 min

Lagexperter i landet Panama har hjälpt rika personer från hela världen att slippa betala skatt. Bland de misstänkta skattesmitarna finns både mäktiga politiker och andra kändisar.

Klicka om du vill läsa mer

– Nej, nej! Det här är bara struntprat, säger Islands statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson.

Statsministern erkänner att hans familj har flyttat pengar till ett utländskt företag. Men han säger att familjen ändå har betalat skatt för sina pengar. När journalister bad att få se papper som kan bevisa att skatten är betald så vägrade statsministern att visa de papprena.

Fotbollsspelaren Messi

Det finns flera andra kända personer som också är misstänkta för att ha smitit från skatten Bland annat fotbollsspelaren Lionel Messi och Ukrainas president.

De har alla fått hjälp av en advokatbyrå i landet Panama i Centralamerika. På advokatbyrån jobbar lagexperter som ger tips om hur rika personer ska kunna gömma sina pengar i olika låtsasföretag så att de slipper betala skatt.

Journalister på flera stora mediabolag runt i världen har nu samarbetat för att avslöja vilka rika personer som har fått hjälp av advokatbyrån i Panama.

Nordea kan vara inblandat

Finns några svenskar med på listan?

Ja, det finns några rika svenskar som kanske har smitit från skatten. Och även svenska banker har tagit hjälp av advokatbyrån i Panama.

Den bank som har haft mest kontakt med advokatbyrån är Nordea.

Är det olagligt att smita från skatten?

Ibland kan det vara lagligt och ibland olagligt. Hur som helst tycker många att det är moraliskt fel att trixa för att slippa betala skatt.

Fattiga länder kan påverkas

När rika personer använder olika trix för att slippa betala skatt
så kan det påverka ekonomin mycket.

Journalisten Staffan Sonning säger att fattiga länder i Afrika
skulle kunna få en bättre ekonomi om de rika bara betalade sina skatter:
– Om afrikanska politiker och andra i eliten inte skickade ut pengar från Afrika för att undgå skatt, så skulle det i princip inte behövas något bistånd till Afrika.

Om de rika betalade skatt i sina hemländer i Afrika så kanske deras länder skulle kunna klara sig utan de pengar som hjälporganisationerbrukar skicka dit. Det visar en undersökning som Staffan Sonning har läst.