Analys: Nya pengar till kommuner och landsting i vårbudgeten

"10 miljarder till välfärden" är den flotta fanfar regeringen och Vänsterpartiet väljer för att ge ljud åt sin uppgörelse i vårbudgeten. Men tio miljarder är inte så mycket som det låter, skriver Ekots politik-kommentator Tomas Ramberg.

Bara statens kostnader för sjukpenningen har ökat med nära dubbelt så mycket de senaste fem åren. Och i höstas räknade Migrationsverket med tre gånger så mycket i ökade kostnader på ett enda år. 

Regeringen kunde idag inte ange HUR många anställda de här pengarna ger i vård och omsorg. Det beror bland annat på att man samtidigt ger kommuner och landsting friare tyglar att använda pengarna som de vill. De kan alltså hamna i helt andra hål - och täcka kommunala kostnader som inte är "välfärd" i den mening som regeringen och Vänsterpartiet lägger i ordet. 

Vänsterpartiets förhandlare firar vad de ser som total seger, de krävde ju just 10 miljarder. Men man skulle lika gärna kunna uttrycka det som att de redan i förväg formulerade ett krav som var färdigprutat. Inte bara till storleken utan också till innehållet. Den S-ledda regeringen har inget emot mera pengar till kommunerna.

Dessutom släpper V-ledningen därmed också de frågor som varit mest svårsmälta för de kritiska röster som vuxit inom Vänsterpartiet under vintern. De som anser att partiet genom sitt budgetsamarbete legitimerar en inhuman flyktingpolitik. Och gnisslar tänderna när regeringen gör upp högerut om utvidgat RUT-avdrag och slopade krav på kollektivavtal. 

För regeringen - och särskilt dess socialdemokratiska del - passar 10-miljarders-budskapet som hand i handske för den politiska offensiv mot de borgerliga som pågått sedan det stod klart för regeringens strateger att de kommer att få regera fram till det ordinarie valet 2018. Väljarna kommer att få höra mycket mera om det omhuldade motsatsparet skattesänkningar och välfärd den närmaste tiden.