10 nya miljarder till välfärden i budgetuppgörelse med Vänsterpartiet

1:56 min

Regeringen har kommit överens med Vänsterpartiet om vårbudgeten. Vänsterpartiet har fått igenom ett krav på ytterligare 10 miljarder kronor till kommuner och landsting kronor från och med nästa år.

Statsminister Stefan Löfven säger att det betyder att man nu kan stärka välfärden.

– Och det behövs, efter åtta år med en borgerlig regering som sänkte skatter och neddragningar i välfärden, säger Löfven.

Hur tänker ni finansiera satsningen?

– Vi återkommer i samband med redovisningen av budgeten. Finansministern ska redovisa hela inkomstsidan och hela utgiftssidan.

Med kort varsel kallade statsminister Stefan Löfven, finansminister Magdalena Andersson och utbildningsminister Gustav Fridolin sent på måndagseftermiddagen till en presskonferens för att presentera delar av innehållet i den kommande vårbudgeten.

De tio miljarderna per år till kommuner och landsting är enligt regeringen ett av de största tillskotten sedan det generalla statsbidraget infördes i mitten av 1990-talet.

Miljöpartiets språkrör, utbildningsminister Gustav Fridolin, säger att den satsningen betyder mycket:

– Man ska vara trygg med den svenska välfärden - skolan, äldreomsorgen, att vi tar hand om varandra. Nu bryter vi åren av nedskärningar och investerar i stället i samhällsbygget.

De tio miljarderna var ett av Vänsterpartiets prioriterade krav i vårens budgetförhandlingar

– När vi kom till budgetförhandlingarna la vi det här på bordet, säger partiledare Jonas Sjöstedt. Det har varit hårda förhandlingar, nu har vi fått igenom det.

Och Jonas Sjöstedt är mycket nöjd.

– Det är nog den största satsningen på välfärden under 2000-talet och den kanske största budgetframgången någonsin för Vänsterpartiet.

Jonas Sjöstedt bekräftar också Ekots uppgifter att partistyrelsen nu har sagt ja till budgetuppgörelsen med regeringen.

– Vi har ställt oss bakom ett preliminärt resultat för budgeten, säger Jonas Sjöstedt, även om inte alla detaljer är färdiga.