Nytt besked i sjukhusfrågan: att bygga ett sjukhus blir billigare

1:58 min

Idag sa företrädare för Moderaterna, Liberalerna och Centern att det tvärtemot vad som tidigare sagts skulle bli billigare att bygga ett nytt sjukhus i länet.

För en vecka sedan presenterades ju en ny utredning om ett sjukhus i blekinge. Den visade att det skulle bli billigare att fortsätta bygga på de två sjukhus som finns idag.

Men idag sa företrädare för Moderaterna, Liberalerna och Centern på en pressträff att det i stället skulle bli billigare att bygga ett nytt sjukhus.

Ny betydelse
Det har de kommit fram till genom att räkna in rationaliseringsvinster som inte fanns med i utredningen för en vecka sedan.

– Den där pusselbiten fattas trots allt, och då finns det gamla rapporter som nu får ny betydelse och då kan vi titta tillbaka och ungefärligt bedöma vad det skulle kunna vara värt. Det är så vi kommer fram till att det skiljer faktiskt tre miljarder, säger moderaten Lennarth Förberg.

Initiativ
Det var moderaten Lennarth Förberg som tog initiativet till den nya utredning om ett nytt sjukhus på ett ställe i länet som presenterades för en vecka sedan. Utredningen fick beröm för att den var grundlig och välgjord.

Men viktiga bitar saknas fastslog idag moderater, liberaler och centerpartister. Utredningen innehåller ingen investeringsplan och rationaliseringsvinster av att bygga på ett ställe har inte räknats med. Sådant som färre operationssalar, röntgen på bara ett ställe, färre transporter räknas inte med.

– Det här är pengar som i stället kan gå till vård, säger Lennarth Förberg

Vågspel
Och det socialdemokratiska landstingsrådet Kalle Sandström var villig att titta på siffrorna. Men han bedömde det ändå som ett vågspel att överge linjen att bygga vidare på de sjukhus som finns i länet.

– Min åsikt är att vi måste vara flexibla och ha en handlingsfrihet framöver, inte låsa fast oss vid ett nytt storsjukhus. Skulle det visa sig att de här beräkningarna slår fel är det ett våghalsigt beslut som oppositionen är på väg att vilja fatta, sa Kalle Sandström.