Avgångskrav i Island efter avslöjande

0:57 min

Tusentals personer har samlats utanför parlamentet. De kräver statsministerns avgång och nyval.

Flera i den sittande regeringen har visat sig ha förmögenheter i skatteparadis. Statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson har inte tidigare redovisat att han har varit delägare i ett bolag där hans fru hade placerat sitt arv.

Också finansministern och och inrikesministern har kopplingar till bolag i skatteparadis som Seychellerna och Brittiska Jungfruöarna.

De utpekade ministrarna hävdar själva att de skattat för pengarna i fråga och att inga lagar har brutits. Statsminister Gunnlaugsson har inga tankar på att avgå, meddelar han i isländsk tv.
-Jag har inte övervägt att sluta på grund av detta - och jag kommer inte heller att avgå på grund av detta, säger han till nyhetsbyrån AFP.

En namninsamling på nätet som kräver att statsministern avgår fortsätter att växa och är uppe i över 21 500 underskrifter. Också oppositionen kräver nyval.

– Vi är nu i samma grupp länder som Ryssland och Ukraina, säger Sigríður Ingibjörg Ingadóttir från Socialdemokraterna, rapporterar Ekots utsände Axel Kronholm i Reykjavik.