Fotboll

ÖFK knep poäng mot Hammarby - Ghoddos historisk målskytt

2:16 min

Allsvenska nykomlingen Östersund imponerade i premiären borta mot Hammarby och fick med sig 1-1 från Stockholm.

Hammarby slog sitt publikrekord då 31 756 åskådare letat sig till Stockholmsarenan. Publiken fick se en nykomling i form, Östersund imponera och skapa flera fina målchanser i en match som slutade 1-1.

Saman Ghoddos avslutade ett fint anfall och blev historisk. Det blev även Östersund. Poängen borta mot Hammarby var klubbens första i fotbollsallsvenskan.

Fem säsonger. Det var allt Östersund behövde för att lämna division 2 och ta klivet in i allsvenskan. En resa som är häpnadsväckande och imponerade i sig. Men det skapade även frågor som hur är det möjligt och vad är hemligheten?

Borta mot Hammarby svarade Östersund på frågorna. Med mod, tro och korta, nätta passningar hittade gästerna ständigt lediga spelare och tomma ytor. Spel som i perioder ledde till att nykomlingen spelade ut Hammarby.

Den mest dominanta sekvensen resulterade även i ett historiskt mål.
Fouad Bachirou, Saman Ghoddos och Alex Dyer lekte kvadraten på högerkanten, och när spelarna bestämde sig för att attackera gick det undan. Ghoddos lade bollen på djupet, Dyer knackade tillbaka den och Ghoddos behövde bara sätta dit bredsidan för att avsluta ett alldeles lysande anfall.

Målet, som innebar 1-1 i 35:e minuten, blev även historisk då det var klubbens första i allsvenskan. Det borde dock ha kommit tidigare. Redan i den sjätte minuten var Ken Sema nära att forcera in Gabriel Somis hårda inspel från vänsterkanten. Ghoddos hade tre bra chanser innan han hittade rätt, Ronald Mukiibi oroade Ögmundur Kristinsson med ett vobblande och hårt skott...

Ändå var det Hammarby som tog ledningen i 14:e minuten.
Och det var ett ”samarbete” mellan de två mittbackarna.

Rickard Magyar nådde högst på en hörna och träffade kryssribban. Retur hamnade hos Lars Sætra, och efter viss problematik med att få tag på bollen fick han i väg avslutet och såg bollen smita in i målvakten Jamal Blackmans bortre hörn.

I andra halvleken mattades gästerna spel av en aning och Hammarby fick ordning på offensiven. Det skapade en Hawaii-liknande avslutning. Hemmalagets Alex var nära att peta in segermålet och Östersunds Saman Ghoddos träffade undersidan av ribban.

Men något mer mål blev det inte, mötet slutade 1-1 och med det har Östersund spelat hem första poängen i allsvenskan.