Polens lagändringar på agendan igen

2:31 min

Höga representanter från både EU-kommissionen och Europarådet är i dag på plats i Polen för fortsatta överläggningar om de kontroversiella lagändringar som den nya polska regeringen drivit igenom.

Fortsatt grundlags-vakuum och ett storgrälande polskt parlament är vad som möter delegationerna från EU-kommissionen och Europarådet, som rest till Warszawa för att hålla möten med polska politiker och toppjurister.

Högst upp på agendan är fortfarande den olösta konflikten om Polens författningsdomstol. Den nya PiS-regeringen har genom en rad lagändringar påverkat domstolens möjlighet att effektivt pröva ny lagstiftning mot den polska grundlagen. Något som bedömare ansett hota den demokratiska processen i landet där författningsdomstolen har en viktig funktion. Europarådet har redan uttalat skarp kritik mot regeringens manövrar och bett den göra om de nya lagarna.

Men än så länge har ingenting hänt. Europarådets generalsekreterare Thorbjörn Jagland sade under en pressträff på måndagskvällen att Polen sannolikt riskerar en stämning i Europadomstolen för mänskliga rättigheter om den konstitutionella krisen i landet fortsätter.

Det polska regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) har den senaste tiden velat visa sig kompromissvilligt. Bland annat genom att bjuda in samtliga politiska partier i Polen till samtal.

Samtidigt gör PiS-regeringen allt för att så tvivel kring den kritik som uttryckts från omvärlden. De menar att ingenting egentligen finns att kritisera vad gäller de nya lagarna (förutom lagar om författningsdomstolen bland annat nya medielagar och lagar om polisens befogenheter) utan att all uppståndelse bygger på missförstånd och osanningar som den polska oppositionen planterat via mäktiga informationskanaler som den har i Europa sedan tidigare.

Veckans besök från europeiska tungviktare är ännu ett steg i den följetong om Polens nya roll i Europa som det ännu är svårt att se utgången av.

Till delegaternas frågelista lär ha tillkommit ytterligare punkter under veckoslutet, sedan Polens premiärminister Beata Szydlo överraskande uttalat sitt stöd för ett totalt abortförbud i det redan strängt abortrestriktiva Polen. Hennes uttalande i en radiointervju utlöste stora protester både inom landet och internationellt.

Eu-kommissionen har sagt att den ska ha möte om Polen igen efter vice-ordföranden Frans Timmermans besök under tisdagen. Men få tror att EU kommer att vidta några konkreta åtgärder mot den polska regeringen.

Upptagen med att hantera flyktingsituationen och hotet om ett brittiskt utträde har den europeiska unionen nog med kontroverser just nu. Detta är inte tiden att kriga med Polen, skriver nyhetsbyrån Reuters och citerar en anonym diplomat i Bryssel.