Panama utreder Panamahärvan

2:04 min

Panamas åklagarmyndighet meddelar nu att man öppnar en utredning för att undersöka avslöjandena i Panama-dokumenten. Samtidigt säger landets president att Panama kommer samarbeta med utländska myndigheter som vill utreda sina medborgare för skattefusk.

– Panama kommer samarbeta med alla utländska regeringar och delta i eventuella undersökningar. Men vi kommer försvara vårt land. Panamas framgång beror inte på skatteflykt utan på våra medborgares hårda arbete, sa president Juan Carlos Varela när han höll presskonferens i går, efter den stora läckan från advokatfirman Mossack Fonseca.

Panamas åklagarmyndighet kommer nu att utreda advokatfirman.

– Det här är bara ett enskilt företag, det säger inget om Panamá eller om resten av vårt finansiella system, sa president Varela.

Men många tycker annorlunda. Panama har under flera år fått kritik för att vara ett skatteparadis, som hjälpt inte bara européer och amerikaner som vill komma undan skatt, utan också många latinamerikaner.

I de läckta dokumenten finns flera kända politiker och näringslivstoppar, men också fotbollsspelaren Lionel Messi och - förvånande nog - chefen för den chilenska avdelningen av anti-korruptionsorganisationen Transparency International, som avgick i går kväll.

I Argentina anklagas president Mauricio Macri för att ha ett så kallat offshore-bolag tillsammans med sin familj, och i Peru, som går till val på söndag, har de två ledande kandidaterna båda kopplingar till bolag som hanterats av advokatfirman Mossack Fonseca.

Panamadokumenten kan leda till att valkampanjen ställs på ända, säger den politiska kommentatorn Sigrid Bazán.

– De två ledande kandidaterna Keiko Fujimori och Pedro Pablo Kuczynski har båda kopplingar till Panama-dokumenten, och det kommer nog resten av presidentkandidaterna utnyttja inför valet på söndag, säger Sigrid Bazán.