Panamadokumenten

Tusentals demonstrerade för nyval på Island

2:12 min

Efter avslöjandet om Panama-dokumenten hölls på måndagskvällen en stor demonstration utanför Islands parlament. Nyval var kravet - men statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson meddelade att han inte kommer att avgå.

Över 10 000 hade anmält sig till att delta i demonstrationen utanför Alltinget, Islands parlament. Solen strålade över parken där det var svårt att ta sig fram i folkmassan. Upprördheten var påtaglig.

– Det är väldigt chockerande att inse att någon ljugit för en, säger Johanna Gudmundsdottir, som håller i en skylt med texten "Nyval - NU!" på.

Som alla andra på demonstrationen hoppas hon på att statsministern ska avgå.

– Jag hoppas att vi blir av med honom och får en ny statsminister och en ny regering som vi kan lita på, säger Johanna Gudmundsdottir.

Några demonstranter kastade ägg, isländsk yoghurt och toalettpapper mot parlamentsbyggnaden. Annars förlöpte demonstrationen fridfullt.

Statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson har försökt hantera skandalen och hävdat att han inte brutit några lagar. Det stoppade dock inte Elin Ellertsdottir från att demonstrera.

– Han ljög. Och han ansträngde sig för att gömma sina tillgångar. Så jag bryr mig inte huruvida det han gjort är olagligt eller inte. Jag vill inte ha någon som ljuger att leda regeringen, säger hon.

Strax efter demonstrationen dök statsministern upp på isländsk tv. I en bar nära parlamentet hade många demonstranter samlats och lyssnade spänt, men reagerade starkt när Gunnlaugson sa att han inte tänkte avgå.

– Det är så skamligt. Han har ingen skam i kroppen. När jag kom hit i dag väntade jag mig inte att det skulle sluta såhär, säger Valla, som lovar att fortsätta demonstrera tills det blir nyval.

– Mitt hjärta slår fort, dunk dunk dunk, jag är så ilsken och jag tänker inte sitta tyst och titta på.