Vilhelminaelever far till Slovenien

Samhällsvetenskapsprogrammet vid Malgomajskolan är inbjudna den årliga Spring Festival som hålls 13-16 april i slovenska staden Maribor.

Drygt 70 gymnasieelever från 11 skolor i hela Europa träffas, arbetar tillsammans i grupper och knyter kontakter för framtiden. Malgomajskolan är ensam skandinavisk skola.

Arrangörer är II. Gimnazija Maribor, en av Sloveniens mest populära och framstående gymnasieskolor, vilken har som en av sina ambitioner att fostra sina elever till världsmedborgare och har under de senaste 16 åren öppnat sin skola för elever från andra länder under en aprilvecka.

Malgomajskolans tysklärare, Leif Thorsson, har på sin förra skola haft flera samarbeten med II. Gimnazija och följt med elever på Spring Festival. Han är också den som förmedlat kontakten.

- Det är så fascinerande att se hur eleverna växer och hur de bara på ett par dagar blir jättetajta med människor de precis har lärt känna, säger han.

En av eleverna som åker är Hampus Fahlander:

- Det ska bli kul att få se och träffa nya människor. Samt att få lära sig lite om den slovenska kulturen och levnadssättet. Slovenien är inte ett land som man tänker att "Hit ska jag åka" - det hamnar lite i skymundan vilket gör en tillställning som den här fantastisk. Att få träffa ungdomar från hela Europa ska också bli spännande och jag förväntar mig att det ska bli lärorikt!