Familjer splittras när flyktingar skickas tillbaka till Turkiet

2:24 min

I går trädde det kontroversiella flyktingavtalet mellan EU och Turkiet i kraft på allvar då ett par hundra migranter avvisades från Grekland till Turkiet samtidigt som en grupp syrier flögs till Tyskland direkt från EU.

Men FN:s flyktingorgan UNHCR säger man redan sett hur avtalet lett till allvarliga konsekvenser för människor på flykt bland annat genom familjer som splittras.

– Varje dag ser vi sådana exempel, säger Boris Cheshrikov, på plats på Lesbos för FN:s flyktingorgan UNHCR.

– Familjemedlemmar som kom efter midnatt den 20 mars och som nu är i Moria - det låsta lägret på Lesbos och som nu kan komma att skickas tillbaka till Turkiet enligt det nya avtalet - och så andra delar av familjen som kom före den 20:e och som nu är på det grekiska fastlandet eller i något annat europeiskt land.

Boris Cheshrikov säger att det främst är familjer från Syrien och Irak som splittras. De familjemedlemmar som kom efter att EU-Turkietavtalet började gälla och som efter en snabb asylansökan kan komma att avvisas riskerar att hamna längst bak i kön för en laglig väg in i EU.

För varje syrier som skickas tillbaka till Turkiet ska en annan syrier fördelas direkt från Turkiet till ett Eu-land. Men att köpslå på det viset med människor är inte ok, säger Giorgos Kosmopoulos, Greklandschef för människorättsorganisationen Amnesty International.

– De har alla samma rättigheter. 

De avvisningar som skedde i går från Grekland till Turkiet beskrivs som de enklaste. Främst var det unga pakistanier som inte sökt asyl som skickades tillbaka.

Värre blir det med människor från krigsdrabbade länder som Syrien och Irak. När de första syrierna börjar avvisas är oklart, men förr eller senare händer det, säger Eva Moncure från Eu:s gränsmyndighet Frontex.

Kusai från Hama i Syrien kom till ön Lesbos innan EU-Turkietavtalet började gälla. Han skrattar.

– Tack gode gud.

Hela familjen kom med och han ler när han tittar på barnen, fyra och fem år, och så en bebis på tre månader. Nu har de ansökt om att få bli omplacerade från Grekland till ett annat Eu-land, han vill till Tyskland.