Morgonen med Anders Liljeqvist

Ett hem för en galgsamling

1:24 min

Under morgonen är Johan på jakt efter ett hem för de 750 galgar, som familjen Boberg från Ängelholm räddat från att hamna i soporna.

I fredags träffade Johan familjen Boberg från Ängelholm, som räddat en galgsamling från att hamna i soporna. Samlingen har tidigare funnits att beskåda på Ängelholms flygmuseum. Tyvärr har hon inte själv någon plats för dem, så Johan är på jakt efter någon som vill ta hand om dem.

Första stoppet är på Linderöds motell och café, ett ställe som drivs av Peter Björk. Galgarna skulle passa bra in i de gamla lokalerna. Tyvärr kan inte Peter ta emot alla galgar, då de skulle ta upp all plats i byggnadens nostalgishop.

Jakten fortsätter och nästa stopp blir på Galgmuseet i Olofström. Där träffar Johan Johnny Karlsson, som genom en tillfällighet blev intresserade av just galgar. När han höll en kurs för pensionärer på en folkhögskola, skapade trycken på galgarna nostalgi bland kursdeltagare. De gjorde då en liten utställning av galgar, som fick stor uppmärksamhet av media. Det ledde till ett museum i Olofström och där finns allt från resegalgar till ortsgalgar. Johnny kan en hel del om galgens historia och berättar att den började användas som bruksvara i svenska hem i slutet av 1800-talet.

Christina Boberg kommer under helgen besöka museet och sedan bestämma sig om samlingen ska hamna just där. På måndag får vi svaret.