Gerd vill ha Lars-Erik hemma så länge det går

5:57 min

För många är det en självklarhet att man tar hand om sin make eller maka så länge man orkar, det har man lovat varandra. Men hur gärna man än vill så kan det vara tungt ibland, både fysiskt och psykiskt.

P4 Gotland hälsade på hemma hos Gerd och Lars-Erik Sandqvist i Visby;77 respektive 82 år gamla. Gerd vill ha sin Lasse hos sig så länge som det bara går. Men det utesluter inte att det ibland kan bli ganska tungt. 

För tre och ett halvt år sen drabbades Lars-Erik Sandqvist av en stroke, som innebar att han förlorade synen på det friska öga han hade kvar. Förutom att han i dag är helt blind, är han dessutom rullstolsburen; följden av en ovanlig sjukdom som får musklerna att förtvina.

För Gerd är det självklart att hjälpa Lars-Erik, hon vill inget hellre än att han ska kunna bo hemma så länge som det är möjligt. Men hon vågar sällan vara hemifrån mer än någon timme och någon egen fritid är det inte tal om.

Tio timmar i månaden får hon så kallad kostnadsfri avlösning, en tjänst som Region Gotland skurit ner på. Tidigare fick den som vårdar en samboende 14 timmars avlösning i månaden, och innan dess kunde man få 20 timmar.

För Lars-Erik känns det ibland tungt att inte kunna hjälpa till, hur gärna han än skulle vilja. Men, som han själv säger: det är ödet.