Oklart hur extramiljarder ska fördelas i Eskilstuna

6:13 min

Det är oklart hur de extra pengarna från staten på tio miljarder ska fördelas i Eskilstuna. Jimmy Jansson (S) och Maria Forsberg (V) debatterade frågan i programmet Morgon i P4 Sörmland. 

Ett kliv åt rätt håll, kallar Vänsterpartiets ordförande i Eskilstuna, Maria Forsberg, den uppgörelse som regeringen gjort med Vänsterpartiet, om att förstärka den kommunalt drivna välfärden med tio miljarder om året.

"Vänstermiljoner" som hon kallar det för, har varit ett krav från Vänsterpartiet i förhandlingen med regeringen.

– Jag tycker att vi ska använda pengarna på välfärd lokalt, vi har stora behov inom äldreomsorgen, socialt förebyggande kring ungdomar och skolan. Det är äntligen dags för en storsatsning på välfärden, säger Vänsterpartiets ordförande i Eskilstuna Maria Forsberg till P4 Sörmland.

Pengarna är permanenta vilket är en förutsättning för att kunna anställa personal i skola, vård och omsorg, där behoven är stora, säger hon.

För Eskilstunas del handlar det om 100 miljoner kronor initialt och pengarna är fria att använda. Därför vilar ett tungt ansvar på kommunens ledande politiker att satsa på välfärden, säger Maria Forsberg.

Socialdemokraten Jimmy Jansson, kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna välkomnar regeringens besked igår.

– Det finns stora behov inom skola och äldreomsorg och att långsiktigt skapa fler jobb, fler bostäder och ökad trygghet i kommunen. Det hade förvånat mig om regeringen inte hade lyssnat på kommunerna och de behov som finns. Självklart ska pengarna användas till välfärd, men man kan inte bara sätta sprätt på allt på en gång, säger Jimmy Jansson (S).

Jimmy Jansson säger att han inte kan lova lindringar inom skolan och de nedskärningar som nu genomförs med sänkt skolpeng. 

– Nedskärningarna kommer att lindras redan i vår med 18 miljoner kronor som går tillbaka till skolan, till de mest utsatta skolorna. Det har inte med de här pengarna att göra. Hur vi använder de här pengarna är en helhetsbedömning. Vi vill se till att de äldre som byggt Eskilstuna ska känna sig trygga med vård och omsorg på samma sätt som barn och ungdomar ska kunna få en bra utbildning. Det är en sammanvägning och jag tänker inte ge några exakta besked om det nu.