HUNDSKOLAN

Hundskolan del 3 - Så lär du hunden att sitta stilla

1:59 min

För att Ztella ska lära sig hälsa utan att hoppa måste hon kunna sitta still. Sandra Glanzén ger tips med hjälp av handen fylld med godis.

Hundinstruktören och hundpsykologen Sandra Glanzén tipsar hur man kan jobba vidare för att hunden ska hålla sig lugn och inte hoppa upp på matte. 

I Hundskolan del 3 hör du hur det gått för hunden Ztella efter flera veckors träning. Hundinstruktören och hundpsykologen Sandra Glanzén ger fler övningar och tips.

Steg 3 Hundens val - stanna kvar träning

När hunden börjar få lite förståelse för övningen Hundens val(Hundskolan del 2) kan man göra om den till en övning för att kunna behärska sig. I ljudklippet hör du hur övningen går till. Se även en film på vår facebooksida! 

Tänk på: Öppen hand betyder rätt och stängd fel. 

  • Sätt hunden ner, öppna handen som är fylld med godis och belöna att den sitter kvar. 
  • Ha handen framför hundens nos, rör dig lite i sidled och belöna att hunden sitter kvar. 
  • När handen är kvar framför hunden blir det lättare för hunden att fokusera framåt i stället för att leta efter oss när vi ska passera hundens rygg.
  • Så småningom minskar du handens betydelse genom att hålla den högre upp och röra den ännu mer (Tanken är att handen ska försvinna så småningom).

Se film på hur övningarna går till på vår Facebooksida!

Döp beteendet
När hunden vet vad den ska göra är det dags att ge en signal för beteendet du lär in. Det är också bra att ge en frisignal när den inte behöver utföra beteendet längre. Tjata inte heller på hunden, menar hon.

"När hunden aldrig reser sig hade jag döpt beteendet", säger hundinstruktören Sandra Glanzén.