Gatukonsten tar plats i New Delhi

6:26 min
I ett bostadsområde för offentligt anställda i Indiens huvudstad New Delhi pryds husväggarna numera av gatukonst och området har blivit landets första offentliga konstdistrikt. Naila Saleem åkte dit.

Syftet med det här konstdistriktet var att göra konsten tillgänglig för människor, och att låta dem möta konst i storformat, säger Hanif Kureshi som själv är gatukonstnär och en av grundarna till stiftelsen St + Art India.

Det finns inte mycket konst ute i det offentliga i Indien. Vi är förvisso omgivna av visuella intryck hela tiden men då handlar det om att sälja något, säger Hanif Kureshi. Stiftelsens syfte är att ge Indien en ny identitet när det gäller konst. Kureshi menar att landets andelar på världsmarknaden är alldeles för liten och att man på något sätt förlorat kontakten med det historiska förhållningssättet till konsten.

Vi har en sådan rik historia, förr var konsten en mer integrerad del av kulturen men så är det inte längre. Vi tycker att enda sättet att aktivera konsten är att sätta den på gatan istället för att låta den förbli på ett museum eller galleri, säger Hanif Kureshi.