Inte rasist men: Soldiers of Odin är högerextrema

3:55 min

Soldiers of Odin har inget med nazism att göra, enligt talespersonen. Men enligt "Inte rasist men", som granskar högerextremism, är det en direkt lögn.

Soldiers of Odin grundades av en finsk nazist och har starka kopplingar till högerextremism.

Men när P4 Dalarna pratade med organisationens talesperson Mikael Johansson förnekade han alla former av högerextremism inom organisationen, och menade att Soliders of Odin bara vill skapa trygghet. Han menade att bilden av den är felaktig:

Den är helt missvisande och felaktig och ren lögn från Expos sida.

Finns det inga kopplingar på den svenska sidan till högextrema partier eller rörelser?

– Inte från Soldiers of Odins sida, nej.

Men Henrik Johansson från Inte rasist men, som granskar högerextremism, har kommit över dokument för Soldiers of Odin i Dalarna som visar att det finns kopplingar till högerextremism och den finska sidan.

– Det lustiga är att han sitter och säger att de inte har med Finland att göra. Men i sin beskrivning säger de att "Soldiers of Odin Dalarna arbetar under Soldiers of Odin Finland", man har varit väldigt tydlig med att finnarna ska vara med i gruppen.

Så det här är en direkt lögn. Och jag har tagit del av de interna regelverken man har i Soldiers of Odin, och där är man återkommande till att det handlar om flyktingar, att de ska bli rädda för Soldiers of Odin.

Henrik Johansson har också läst hur man delar upp sig i patruller för att skrämma flyktingar.

– Man säger att "vi provocerar inte och vi ska inte bli provocerade, men om det blir bråk så visar vi flyktingar vilka som bestämmer". Så än en gång pekar man ut flyktingar som huvudmotståndare, inte generellt att skapa en trygghet på stan.

Att de inte ska ha koppling till högerextremism, vad säger du om det?

– Men det är så väl belagt, om man bara börjar titta på de här personerna i Sverige. Det är många som återfinns i högerextrema tidigare organisationer, men också vilken propaganda de använder sig av som de sprider på sina egna Facebooksidor.

P4 Dalarna har sökt Soldiers of Odins talesperson Mikael Johansson under en veckas tid för en kommentar, men inte lyckats.