Furuby

Studie: Ett längre ungdomsliv stressar oss

2:40 min

Bostadsbrist, arbetslöshet och för mycket slötid på internet. Stora och små samhällsproblem som stressar många unga i dag. Och stressen blir inte mindre av att livet som ung i dag kan fortsätta förbi 30-årsstrecket, enligt en ny studie från Linnéuniversitetet.

Unga mellan 18 och 25 år känner stress och oro över sin egen framtid och är rädda för att inte lyckas i livet. Det visar en ny studie från Linnéuniversitetet.

Stressen handlar om allt ifrån att slötiden på internet tar upp för mycket tid av ens liv, till att det finns en idealbild av "det perfekta livet" som alla måste leva upp till och göra "rätt" val för att nå.

Bland unga växer även oron över stora samhällsproblem som bostadsbrist, arbetslöshet och miljöförstöring.

Mats Trondman, professor i kultursociologi vid Linnéuniversitetet, tror att den stress och oro unga känner kan kopplas till att ungdomstiden har blivit allt längre. 

I dag är de flesta närmare 30 år innan en är klar med sin utbildning, har hittat ett jobb en är nöjd med, har en bostad och kan leva ett självständigt "vuxet" liv i samhällets mening.

– Ungdomstiden är lång som en ökenvandring ibland: "När blir man  vuxen?" Och då blir man lite orolig, samtidigt som man ändå kan må ganska bra i nu. Det handlar om spänningen mellan "vad jag gör jag med mig själv nu" och "hur ska det se ut i framtiden", säger Mats Trondman.