Nynazistisk mordvåg i ny tysk tv-serie

2:14 min

I Tyskland visas nu en tv-trilogi om den tyska nynazistiska gruppen NSU som anklagas för flera mord. Mordutredningen har kantats av flera misstag.

Mer än 15 år efter det första mordet som den tyska nynazistiska gruppen NSU anklagas för, är fortfarande en långa rad frågor obesvarade. Det dröjde flera år innan utredarna gjorde kopplingen till högerextremister. Istället pekades de anhöriga ut som medskyldiga.

I avsnittet som sändes igår kväll var det fokus på offren.

– Tänker ni bara se på medan varje dag ännu en av oss blir slaktad frågor Semya Simsek åklagaren. Ännu en död turk, än sen då?

Semya Simsek är dotter till blomsterhandlaren Enver Simsek, som sköts ihjäl i sin transportbil.

Simsek skulle bli det första av tio mordoffer, nio av dem hade utländsk bakgrund. För utredarna var saken klar. Det måste röra sig om turkisk maffia, hedersmord eller knarkhandel.

Mitt i sorgen utsattes familjerna för förödmjukande förhör, grundlösa och fördomsfulla anklagelser. Samtidigt viftades deras misstankar om högerextremister bort, trots att säkerhetsmyndigheter hade avlönade informatörer i de innersta nynazist-kretsarna, som bevisligen kände till vad som pågick.

Så kunde gruppen som kallade sig NSU, Nationalsocialistisk undergrund, fortsätta sin våldturné runt Tyskland under tio års tid. Förutom morden, flera bankrån och två sprängattentat som nu den enda överlevande av kärntrion, Beate Zschäpe står till svars för i en rättegång som hon tigit sig igenom i snart tre år.

I en stor satsning på NSU-historien sänder nu tyska public service-tv en filmtrilogi där andra delen igår kväll alltså berättade historien ur offrens perspektiv. Tidigare har det handlat om de misstänkta gärningspersonerna och kommande film belyser utredarna i denna härva av obegripligt slarv och avsiktliga manipulationer, försvunna dokument och viktig information som inte fördes vidare.

Men de många misstagen räcker inte som förklaring. Filmerna väcker också frågan om samhällsklimatet som beredde vägen för den människoföraktande parallellvärld som Zschäpe och hennes kumpaner skapade sig. Och vad har egentligen förändrats när trots högtidliga löften då om att något liknande NSU aldrig skulle få hända igen, Tyskland idag konstaterar att högerextremisters våld mot människor med utländsk bakgrund har femdubblats under det gångna året?