Försökte råna tolvåringar - utredningen lades ner

3:50 min

I maj förra året stoppades tolvårige Per och hans två vänner på Sunnavägen i Karlskrona av tre äldre killar som tvingade av dem deras ryggsäckar. Trots att han pekade ut en av de misstänkta lades ärendet ner.   

Igår kunde P4 Blekinge berätta att antalet anmälda ungdomsrån i Karlskrona ökat ordentligt förra året. Men många av utredningarna läggs ner. 

En av dem som drabbats är tolvåriga Per. Det var i slutet av maj förra året som han tillsammans med två klasskompisar kom cyklande på Sunnavägen i Karlskrona efter en skolaktivitet på Gräsvik. 

Tvingade av dem ryggsäckarna
I höjd med Västra mark ställer sig tre äldre killar mitt över vägbanan och tvingar vännerna att ta av sig ryggsäckarna så att de kan gå igenom dem. 

– De var tuffa och aggressiva i tonen. De tullade igenom deras fickor och väskor. Våra barn var livrädda och cyklade därifrån så snabbt de bara kunde, berättar Pers mamma Lottie. 

Tillsammans polisanmälde de händelsen samma eftermiddag. Och Lottie fick intrycket av att polisen tog det hela på största allvar. Bara någon dag senare kallades de till förhör. 

Pekade ut i skolkatalogen
Med sig tog de en skolkatalog. Per hade nämligen känt igen den kille som rånat honom och kunde peka ut honom för polisen. 

– Han var 90 procent säker, berättar hans mamma. 

Men det räckte inte. En tid senare fick Lottie ett telefonsamtal om att utredningen hade lagts ner. 

– Det kändes jättetråkigt. Särskilt för min son som upplevde det som att han inte blev riktigt trodd, berättar hon. 

Många anmälningar sena
Förundersökningsledare Helena Renberg berättade igår att en av orsakerna till att de flesta av utredningarna kring ungdomsrån läggs ner, är att anmälningarna kommer in för sent. 

Men Per och hans mamma gjorde ju alla rätt och anmälde direkt. Varför lade ärendet ner?

– Jag bedömde att pojken inte kunde peka ut gärningsmännen med tillräckligt stor säkerhet. Dessutom fanns det ingen annan typ av bevisning. En åklagare skulle inte ha väckt åtal baserat att ett av offren pekade ut en misstänkt, säger Helena Renberg.  

Tveksam till att anmäla igen
Pers mamma Lottie berättar att det här har förändrat hennes syn på polisen. 

– Det var väldigt jobbigt för min son att behöva sitta i förhör och det var jobbigt att det las ner. Jag kommer att vara tveksam till att göra anmälningar i framtiden, säger hon. 

Fotnot: Per heter egentligen något annat och hans mamma Lottie vill av hänsyn till sonen inte berätta sitt efternamn.