Lessebo

”10 till 15 personer bor i en trerumslägenhet”

1:38 min

Den nya anvisningslagen som innebär att Lessebo inte ska behöva ta emot flyktingar eftersom man redan tagit emot så många, kan delvis vara tandlös för kommunen. Den krockar med en annan lag.

Den så kallade EBO-lagen, som gör det möjligt för asylsökande att välja var de vill bo, har skapat problem för Lessebo. Lagen krockar med anvisningslagen som innebär att alla kommuner ska kunna tvingas ta emot flyktingar.

Eftersom  Lessebo redan har tagit emot många, kommer kommunen i år inte få ta emot några nyanlända. Men EBO-lagen gör att nyanlända trots det flyttar till kommunen för att bo med släktingar och vänner som redan sökt sig dit.

Några siffror har inte kommunen, men trångboddhet och vattenförbrukning pekar på att många väljer att återförenas i Lessebo, trots att kommunen inte ska ta emot nyanlända 2016.

 ”Uppfinningsrikedomen är hur stor som helst”

– Man försöker hitta skäl för att komma från de boenden där man får vänta väldigt länge. Och uppfinningsrikedomen är hur stor som helst. I kommuner där det finns väldigt många anläggningar så knyter man kontakter, man mantalsskriver sig hos bekanta och det gör att man förkortar tiden på anläggningarna, säger Fernando Germond Corrêa, socialchef i Lessebo kommun.

– Det är bra för individen men ställer till det för kommunen som måste lösa en del problem, fortsätter han.

Vad är det för problem det ställer till med?

– Vi har till exempel i dag mindre lägenheter på två, tre rum där det bor mellan 10 och 15 personer.

Hur påverkar det?

 – Ja, det är självklart att det är en standard som inte är acceptabel.

Många politiker vill nu skrota EBO-lagen för att det bidrar till segregation och trångboddhet. Men om resultatet blir att man inte får flytta till sina släktingar eller vänner skulle det skapa problem.

Mohanad Almidani kom till Sverige för två år sedan från Syrien och bor med sin fru och barn i Hovmantorp, där han håller på att starta upp ett företag.

Han tycker att det är viktigt att få bo hos de som man kan känna trygghet hos.

– Många som kommer hit är trötta och behöver vara tillsammans. För om vi blir två så är det bättre än att vara ensam. Jag tror det finns en lösning på det hela.

Men förstår du problemet med att det är många som flyttar till ett och samma ställe ?

– Jag tror inte det är ett problem. Om vi inte bor tillsammans så blir det problem.