Starka berättelser

Frihetskampen fortsätter efter mardrömmen

4:35 min

Malmöbon Azad Amin satt som dödsdömd i Saddam Husseins dödsceller. Nu arbetar han vid sidan av sitt ordinarie arbete för ett fritt Kurdistan och har blivit erbjuden uppdrag som jämställdhetsminister i ett Kurdistan.

– Kurderna har varit förtryckta genom hela historien. Är man född i Kurdistan, så blir man politiker. Man vill kämpa för ett fritt Kurdistan. Jag var tolv år när jag blev medlem av Kurdistans socialistiska parti, säger Azad Amin.

– Jag blev gripen av Saddams anhängare i Irak 1882. Jag satt sju månader i fängelse tillsammans med min lillebror när jag var 22 år. Så de har testat alla sorters tortyr på oss, varje kväll mellan 22 och 02. Till slut dömdes jag till döden, men tre dagar innan verkställandet fick jag amnesti. Jag minns minut för minut.

– Jag är glad över att ha offrat mig för mitt folk, men när jag minns tortyren så får jag mardrömmar. Men när jag kommer ihåg att jag gjort det för mitt folk och mitt land så blir jag glad, säger Azad Amin.

Idag är Kurdistan ett statsövergripande område i sydvästra Asien. Hela området Kurdistan med omstridd utbredning består av områden i norra Irak, som har ett långtgående självbestämmande, sydöstra Turkiet, nordvästra Iran och nordöstra Syrien. Området består till överväldigande delen av en kurdisk befolkning.

Trots en mångårig och blodig kamp för en egen nation har Kurdistan aldrig erkänts som en suverän stat.