Fotboll

ÖFK hyllas unisont efter den allsvenska premiären

1:35 min

Inför 30 000 lyckades Östersunds FK få med sig en poäng borta mot Hammarby. Men det var inte resultatet, utan sättet matchen genomfördes, som har fått Sveriges samlade fotbollstyckare att lyfta på hatten.

Östersunds insats, tillsammans med starten för de andra allsvenska Norrlandslagen, fick Robert Laul att skriva att "fotbollskartan ritas om och i detta nu bevittnar vi den största geografiska förändringen i allsvenskans historia." Laul är journalist och fotbollsexpert på Aftonbladet.

– Jag har ju följt den här serien som supporter, spelare och journalist i 35 år och man är van att nykomlingar kommer upp och spelar efter sina förutsättningar. De kommer undan med blotta förskräckelsen de första matcherna men levererar inte så mycket mer, säger Robert Laul till P4 Jämtland.

– Det här är fullständigt unikt och historiskt att se en nykomling som kliver in mot 30 000 hemmafans, totalt oberörda av stundens allvar, och kör på sin spelidé. Det var att se historia skrivas att se den första halvleken igår, säger Robert Laul.

Det mest unika, enligt Robert Laul, är att Östersunds FK är så trogna sin spelidé trots att laget nu tagit steget upp till svensk fotbolls finrum.

– Spelarna är så inkörda i den här modellen. Sedan kommer de gå på en och annan mina. Det ser man, bland annat när det gäller att försvara på fasta situationer. Jag är imponerad att ÖFK kan ta sin fotboll och leverera på samma sätt som i lägre divisioner, säger Robert Laul.

Jens Fjellström, expertkommentator på Cmore, som sänder allsvenskan, var i det närmaste lyrisk efteråt:
– Jag är helt kär i deras sätt att spela. Egentligen skulle Östersund nog vunnit den här matchen, sa han i studion efter matchen.

– Östersund gör ju rena rama drömmålet! Vågar vi säga Barcelona i samma andetag som vi pratar om allsvenskan? När såg vi den här typen av passningsfotboll i allsvenskan senast? sa Lasse Granqvist, som refererade matchen i Cmore.

SVT-experten Daniel Nannskog:
– Ett kortpassningsspel som är väldigt, väldigt bra. Det är den här typen av nykomlingar vi vill ha upp.

Ola Wenström, Viasat:
"Har allsvenskan sett en bättre nykomling? Är det Hammarby eller Östersund som ägnat de senaste åren åt att utveckla svensk fotboll?"