Treriksröset

Rysk-finsk varg har invandrat till gränstrakterna i norra Kiruna

En rysk-finsk varghanne håller sig kring Dividalen i gränstrakterna till Rostujaure. Väldigt ovanligt säger naturvårdare på länsstyrelsen som är på väg till området för att säkra spår.

Norska Statens naturoppsyn, SNO, har redan säkrat spår av spillning och konstaterar via dna att det är en ung rysk-finsk varghanne som troligtvis letar revir eller partner. Den har uppehållit sig i trakterna kring Dividalen, någon mil från svenska gränsen och Rostujaure.

- Ovanligt att varg söker sig till de här fjälltrakterna. De brukar passera närmare Bottenviken, säger Mattias Larsson naturbevakare på länsstyrelsen.

Vargen har uppehållit sig i området väster om Rostujaure i två veckor, och obekräftade uppgifter från privatpersoner säger att den varit i Deartavággi, några kilometer från svensknorska gränsen berättar Larsson.

- Det har kommit lite nysnö nu och det är bättre förhållanden att spåra den nu än det har varit, säger Mattias Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio