Katolsk familj om samkönade äktenskap i Italien

7:31 min

I Italien handlar politiken mycket om att modernisera landet och genomföra reformer i en rekordtakt, som till exempel att tillåta partnerskap för homosexuella. Ekots korrespondent Beatrice Janzon har besökt den katolska familjen Baldoni i Rom.

Lyssna också på Beatrices första reportage om familjen Baldoni!

Det har hunnit bli mörkt när jag kliver in hos familjen Baldoni i Trieste Salario i Rom. Det är mitt i vardagsstressen och Alessandra ursäktar oredan. Hon är utbildad fransklärare och jag har med mig ett Eiffeltorn i choklad från Paris.

När jag var här hos familjen för två år sen väntade hon på att bli godkänd i det officiella regsitret för att arbeta heltid som fransklärare. Jag frågar om hon fått något arbete ännu.

– Nej, jag måste gå igenom en till uttagning det här året, en sorts tävling. Kanske arbetar jag nästa år eller året efter, säger Alessandra som är i 40-årsåldern.

Vi sjunker ned i soffan i vardagsrummmet som är inrett med mörka möbler. Alessandra och Francesco Boldani har fyra barn. Också mormorn bor i tegelhuset här i ett lugnt bostadsområde. Alessandra säger att hon nog var mer sugen på att arbeta tidigare, men att hon nu har insett hur mycket hon behövs för sina tonårsflickor här hemma. I Italien är en stor andel kvinnor hemma eftersom det inte finns tillräcklig med barnomsorg.

– Kostnaderna för familjen har inte sjunkit under tiden som premiärminsiter Matteo Renzi suttit vid makten, säger hon.

Men hon ser fram emot en skattesänkning senare i år som den socialdemokartiske premiärministern planerar. När jag var här sist var familjen mycket hoppfull. Matteo Renzi var då en ny ung premiärminister, 39 år, en tidigare borgmästare som inte kom från det etablerade politiska etablissemanget. Han var energisk och utlovade reformer varje månad i en stark övertygelse om att Italien behöver moderniseras. Alessandra sa till mig då att premiärminsitern gav en bra känsla och överförde sin livskraft. Hon är fortfarande positiv.

– Renzi använder rätt ord och pratar på ett trevligt sätt. Han belyser alla saker han vill göra, men vi ser inga stora förändrningar i praktiken, säger hon.

Däremot har Renzi gett Italien en stabilitet och föräbttrat bilden av landet i omvärlden, enligt Alessandra. Hon hör vänner i Frankrike och andra länder som känner en avundsjuka eftersom premiärministern är så ung och full av initiativ. Italien har nu också en bra relation till Tyskland och vill förändra saker inom EU, säger Alessandra.

– Det är stabilt bara att ha en regering i Italien, poängterar hon.

Landet har bytt regering över 60 gånger sen andra världskriget och många anser att Italien backade mycket under de många åren med Silvio Berlusconi vid makten.

Familjen ska resa till släktingar i Danmark och barnen har ställt fram rader av resväskor i ett rum. Deras femåring leker att de väljer flygplanssäten och delar upp dem bland alla familjemedlemmarna.

Deras pappa Francesco som arbetar som tekniker på justitiedepartementet beskriver hur Renzi och kretsen kring honom håller i tyglarna betydligt hårdare och har

– Det är betydligt mer kontroll när det gäller den offentliga förvaltningen inom alla departement. Det är en stor skillnad han märkt och ger mer förvirring än framsteg än så länge, säger han.

Också arbetsmarknaden och skolorna håller på att förändras. Det tar tid att genomföra reformer i Italien precis som det tar år att få ett tillstånd för Alessandra att få arbete. Många har förståelse för att det tar tid och familjen har också tålamod. 

Senaten håller på att reformeras så att systemet med två kamrar i parlamentet förenklas, en vågad inskränkning av makten för politiker. Det ska korta beslutsvägarna. Fortfarande är cirka 40 procent av de unga arbetslösa. Men familjen har noterat hur ekonomin för landet ändå förbättrats något.

Familjen Baldonis biktbås har blivit till ett barskåp. En stolthet i vardagsrummet med familjens silver och finaste glas. Men den lilla öppningen där präster tidigare tagit emot berättelser om synder har täckts för.

– Gör dig av med det där biktbåset säger folk till mig, berättar Alessandra men det är ett minne från min pappa säger hon så hon kan inte.

Även om Alessanda anser att katolska riktlinjer är viktiga för barnen har hennes syn på religionen moderniserats som hos många andra italienare. En av de mest omdiskuterade förändringarna i Italien nu är den som handlar om partnerskap för homosexuella.

 – Italien måste gå samma väg som andra länder, anser hon.

– Francesco är emot partnerskap om det får samma tyngd som äktenskapet mellan en man och en kvinna, säger han och är orolig för att man ska gå ännu längre i framtiden. Delen i förslaget om rätten att adoptera partnerns barn togs bort i Italien.

Men familjen är mest bekymrad över den opålitliga kollketivtrafiken i Rom. Det har blivit sämre, med många protester och strejker tycker familjen och har förhoppningar inför lokalvalen i sommar.

 – Huvudstaden borde vara ett föredöme istället är det sämre här, enligt Francesco.  15-åriga Virginia säger att det är svårt att hinna i tid till skolan inne i centrum. Och ännu svårarre för kamrater som måste bytta flera gånger.

Virginia är ändå glad att hon har en fin väg till skolan förbi en basilika och monument och hon säger att Rom är en vacker stad att bo i med myket kultur.

Så är det dags för familjen att äta middag och vi säger tack och hej då..