Islänningar kräver statsministerns avgång

2:11 min

Trycket ökar på Islands statsminister efter anklagelser om att hans familj har gömt undan pengar i skatteparadis. Ragnar, som bodde i Sverige på 1980-talet, är en av de många islänningar som anser att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson måste lämna posten som statsminister.

I går kväll ägde en rekordstor demonstration plats utanför isländska parlamentet Alltinget. Enligt olika uppskattningar var det mellan 9 000 - 22 000 islänningar på plats som krävde statsministerns avgång. Det motsvarar mellan 3-7 procent av Islands hela befolkning.

Den politiska oppositionen i Alltinget har krävt en misstroendeomröstning mot statsministern som troligen kommer ske den här veckan.

De uppmärksammade så kallade Panama-dokumenten visar att statsminister Gunnlaugsson och hans fru har ägt ett företag på Brittiska Jungfruöarna. Ilskan har varit stor, inte minst för att statsministern ljög om sin koppling till företag i skatteparadis under en intervju med Sveriges Television.

Statsminister Gunnlaugsson har hittills hävdat att han inte har gjort något olagligt och att han inte tänker avgå. Men trycket på honom ökar nu även från krafter nära regeringen. I hans eget parti, Framstegspartiet, finns flera politiker på lokal nivå som kräver att deras ledare tar ett steg tillbaka. Avgångskrav kommer även från ungdomsförbundet hos den andra regeringspartnern Självständighetspartiet.

Ordinarie val till Alltinget ska ske om ett år, men många kräver nu nyval. Skulle det ske lär Piratpartiet bli Islands klart största parti. Enligt de senaste opinionsmätningarna har Piratpartiet ett väljarstöd på över 35 procent.

Om statsministern inte lyckas klamra sig kvar vid makten finns också möjligheten att den större koalitionspartnern, Självständighetspartiet, försöker bilda ny regering tillsammans med något eller några av de nuvarande oppositionspartierna i det befintliga Alltinget.