Politiker i Fagersta saknar förtroende för förbundschef

1:24 min

Den politiska majoriteten i Fagersta klargör nu att man saknar förtroende för förbundschef Harold Nilsson i Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund, NVK.

Turerna fortsätter kring Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund, NVK, som sköter tekniskt arbete åt de två medlemskommunerna Fagersta och Norberg.

– Vi upplever inte att NVK styrs på ett bra sätt och har därför lämnat ett formellt ställningstagande kring att vi inte har förtroende för förbundschefen, säger Marino Wallsten, socialdemokratisk ordförande i kommunstyrelsen i Fagersta.

Misstroendeförklaringen har lämnats till den politiskt tillsatta direktionen för NVK, som har möte nu på torsdag.

I direktionen finns representanter för både Fagersta och Norberg, men det är i dagsläget bara den politiska majoriteten i Fagersta - Socialdemokraterna och Moderaterna - som klargör att man saknar förtroende för förbundschefen Harold Nilsson.

Det har funnits kritik mot förbundschefen tidigare, framförallt dennes konsultavtal och ersättningar har väckt starka reaktioner och lett till omfattande granskningar.

Enligt ett första ställningstagande från Skatteverket så väntar sannolikt en skattesmälll i miljonklassen för NVK och Fagersta kommun.

Men det är inte bara de många turerna kring förbundschefens avtal och ersättningar som lett fram till misstroendeförklaringen. Droppen blev brister i hur NVK hanterat utbyggnaden av äldreomsorgen i Fagersta.

– Man upplever att NVK har agerat väldigt långsamt och att saker stått färdiga om det flutit på som det skulle. Man uppger från socialförvaltningens sida att det inte finns något förtroende för förbundsledningen längre. Det är ju en jätteallvarlig sak som vi måste ta på största allvar, säger Marino Wallsten.

I Norberg har politikerna ännu inte tagit ställning till om man ska göra en liknande misstroendemarkering mot NVK:s ledning.

Förbundschefen Harold Nilsson säger till P4 Västmanland att han inte är förvånad över utspelet:

Under det senaste året har det från politiker kommit flera märkliga ageranden och grundlösa påståenden. Jag har till och med för kommunledningen framhållit att jag upplever vissa påhopp som ren mobbning. Jag är därför inte förvånad över det utspel som nu kommit.

Under artikeln kan du läsa Harold Nilssons hela kommentar, i en bilaga.