Han är expert på Sherlock Holmes

1:45 min

Han brydde sig inte om uppmärksamhet och gav gärna bort äran. Han var mästerdetektiven som gillade frukost, men åt aldrig under arbete. Det berättade experten på Sherlock Holmes, Mikael Jägerbrand. 

– Han var extremt populär. Innan honom fanns det ingenting som ens påminde om detta, förklarar experten på Sherlock Holmes, Mikael Jägerbrand.

Den fiktiva mästerdetektiven som nu har förekommit i fyra romaner och drygt femtio noveller tillsammans med parhästen doktor Watson. En av alla som tagit del av den mesta litteraturen om Sherlock är entusiasten Mikael Jägerbrand från Brastad.  

Man brukar säga att han var den första med egna fans. Dessutom var det många som trodde att han fanns och var på riktigt.

Under 1900-talets första år fick författaren bakom Sherlock Holmes Arthur Conan Doyle mängder med brev där böckernas läsare ville få hjälp av Sherlock. I dessa dagar vi befinner oss i vet de flesta att Sherlock var fiktiv. Ändock finns det dom som kan det mesta om världens mest kända mästerdetektiv, en av dom är Mikael Jägerbrand.

– Till exempel kan man säga att hans favoritmål var frukost. Men han åt aldrig när han arbetade, han tyckte det förstörde hans tänkande. Jag tror jag hade gillat honom om han fanns på riktigt, avslutar Jägerbrand.