Budgetöverenskommelsen kan ge flera hundra miljoner till Göteborg

1:31 min

Regeringen har kommit överens med Vänsterpartiet om tio miljarder extra i vårbudgeten till kommuner och landsting.

Daniel Bernmar kommunalråd för Vänsterpartiet i Göteborg säger att det idag är svårt att ange hur mycket som hamnar i staden.

Regeringen och Vänsterpariet är överens om vårbudgeten som ska ge tio extra miljarder till kommuner och landsting. Det är inte klart hur mycket av pengarna som hamnar i Göteborg - men det kan handla om flera hundra miljoner.

- Vi kan konstatera om att det i alla fall rör sig om ett par hundra miljoner. Givet att man följer något så när befolkningsutvecklingen och det ansvar som vi har tagit för den nykomna flyktingsituationen, säger Daniel Bernmar, kommunalråd för Vänsterpartiet.

Kommer de här pengarna öronmärkas i Göteborg för satsningar i vård, skola och omsorg?

- Självklart kommer pengarna att handla om att säkra och trygga välfärden för Göteborgarna.

Det moderata kommunalrådet Jonas Ransgård tycker att det är viktigt att fokusera på att sätta folk i arbete och han ser en risk med den nya överenskommelsen.

- Det är alltid roligt att ha mer pengar att röra sig med. Det viktiga är att regeringen för en långsiktig politik för fler i arbete. Nu räknar man med att den här satsningen ska kunna ge 10 000 fler anställda i Sverige. Men samtidigt så höjer man ju skatterna på arbete och höjer a-kassan vilket man räknar ger minskad sysselsättning med 27 000 personer. Det är egentligen allvarligare. har vi färre i arbete har vi färre skatteintäkter och mindre service till Göteborgarna. Frågan är var pengarna tas i från. Det ska man återkomma med i höstbudgeten, säger han.