Kalmar privatiserar personlig assistans

9:20 min

Kalmar kommuns assistansverksamhet ska bli privat. Det beslutet togs under tisdagens kommunstyrelsemöte. "Det är på grund av besparingskrav" säger Roger Holmberg (S).

130 stycken personliga assistenter finns just nu anställda hos Kalmar kommun. Den siffran kommer snart vara betydligt mindre.

Kommunens allra högsta politiker röstade under tisdagens kommunstyrelsemöte igenom förslaget om att kommunens assistansverksamhet ska tas över av ett privat företag. Senare ska även beslut tas i kommunfullmäktige.

– Vi tar det här beslutet på grund av de besparingskrav som vi har satt upp, säger Roger Holmberg (S), socialnämndens ordförande i Kalmar. 

– Just nu lägger vi 7 miljoner kronor mer per år än vad de privata aktörerna gör. Vi befarar att den här summan kommer stiga.

Många av de assistenter som jobbar inom kommunen är oroliga över vad som komma skall och hur deras framtid kommer se ut.

Alla som ska gå över till det nya företaget har rätt till 15 månaders tjänstledigt för att testa på sin nya arbetsgivare. Om personen inte trivs har den rätt till att fortsätta jobba inom kommunen. 

– Vi kan garantera att alla som inte vill jobba i det nya företaget kommer att få en ny tjänst i kommunen. Det kommer att finnas tjänster inom äldreomsorg och barnomsorg, säger Roger Holmberg. 

De privata aktörerna inom personlig assistans har under senare år blivit alltmer populära. 20 av landets 290 kommuner är privatiserade inom personlig assistans. Vilket även Kalmar kommun snart förväntas bli.

– Vi siktar på att kunna komma igång med det här någon gång under hösten, säger Holmberg. 

Nu är det upp till Kalmar kommunfullmäktige att skaffa underlag och förslag på vilka företag som är aktuella för att ta över verksamheten.