Så ska slitaget vid Gamla Uppsala Högar minska

0:45 min

Staket ska sättas upp för att leda besökare ifrån stigarna vid Gamla Uppsala Högar och tanken är att man på så sätt ska minska slitaget. Men det är fortfarande fritt fram för besökare att gå upp på själva högarna.

För att motverka slitage på stigarna vid Gamla Uppsala högar så sätter nu länsstyrelsen upp staket. Detta gör man för att leda besökare till att gå utanför stigarna och därigenom motverka slitaget

– Det är ett trestegsstaket som vi tänker oss. Steg nummer ett är att vi monterar tillbaka det staket som var mot museet som idag är bortplockat. Sen öppnar vi upp en entré i mitten av det området ungefär. Då får vi bort det fokuserade slitaget på det som är en naturlig entré idag, säger Simon Erlandsson Teknisk förvaltare på statens fastighetsverk.

Vidare planerar man att sätta upp smidesstänger och knyta rep emellan och på så sätt markera att man inte får gå där. Men det ska fortfarande vara okej för besökare att gå upp på högarna.

– Tillträdet till högarna kommer inte bli avstängt utan vi välkomnar besökare men man får gå på gräset bredvid stigarna, säger Erlandsson.