Kortsiktiga vinstintressen trend på shoppingcenter

1:38 min

P4 Göteborg har rapporterat om allt högre hyror på Frölunda torg, vilket i förlängningen leder till att mindre företag tvingas slå igen.

På Svensk Handel ser man att allt fler shoppingcenter drivs av ett kortsiktigt vinstintresse - och där är Frölunda Torg ett typexempel.

Affärsjuristen Teresia Mårdh på Svensk Handel stöttar just nu företagare på Frölunda Torg som omförhandlar sina butikshyror. Hon märker en trend hos ägarna till shoppingcenter; det är alltmer fokus på kortsiktiga vinster.

– Shoppingcenter som drivs av hyresvärdar som har ett väldigt stort vinstfokus, t ex investmentbolag eller fonder, då har hyresgästen ofta dem här problemen, säger Teresia Mårdh. 

Och Frölunda Torg är ett typexempel på detta?

– Det är ett typexempel. En hyreshöjning på upp till 35 procent från ett år till ett annat är inte är ovanligt på torget. Skandia Fastigheter använder sig av marknadshyror för att bestämma hyran för en lokal.

– Genom att en hyresgäst är mån om att ha kvar sitt läge och accepterar kanske en för hög hyra så innebär det att marknadshyran höjs och nästa hyresgäst som råkar ut för en hyreshöjning har svårare att hävda sig eftersom den första hyresgästen accepterat den höga hyran, säger Teresia Mårdh.

Vad kan det här leda till i förlängningen på torget?

– Det är de stora aktörerna som har en buffert som kan klara av det. Men de blir också lidande för man behöver en butiksmix, eftersom man behöver små lokala aktörer som ger ett spännande inslag och som gör att centret skiljer sig från alla andra och att kunder kommer dit.

Köparna på Frölunda Torg uppskattar mixen av butiker. Mia Helander saknar blomaffären som nyligen slog igen på torget.

– Det är tråkigt om småbutiker får stänga på grund av att hyran är för dyr. Det fanns en klädbutik här också som jag tyckte var trevlig, så det är två butiker jag saknar faktiskt, säger Mia Helander.

– Det är väl tråkigt att det ska vara sådana saker som slår ut och inte att man är duktig och har bra grejer. Felet är väl då att dom stora äter upp dom små, säger Uno Olsson, som ibland handlar på torget.