Kommunen: "Att bo på ett fartyg är ett lågt alternativ"

1:08 min

Nu bjuder Gävle kommun in allmänheten i Norrsundet till ett informationsmöte om det tillfälliga flyktingboendet som planeras på ett passagerarfartyg i Norrsundets hamn.

Fartyget som ägs av företaget TEC Farragon Limited vill öppna ett flytande asylboende. Ett avtal är redan tecknat med Migrationsverkets som köper 660 boendeplatser och mat av företaget och nu letar man efter en hamn. 

– Från kommunens sida så ser vi att vi måste hjälpa människor i nöd, säger kommunalrådet Jan Myléus (KD).

Företaget har nu två månader på sig att ansöka om bygglov för att få ha fartyget liggande i Norrsundets hamn. 

– Vi har inte haft ett finger med i spelet alls, utan det är ett avtal som är tecknat mellan Migrationsverket och TEC Farragon, säger Myléus.

I Härnösand så valde kommunledningen att säga nej till ett flytande asylboende eftersom de ansåg att det inte var ett lämpligt boende. 

– Att bo på ett fartyg eller en båt är ju inte något man börjar att titta på i första hand utan det är ett lågt alternativ, säger Jan Myléus som även tycker att säkerhetsaspekterna måste vägas in innan ett fartyg kan angöra hamnen i Norrsundet. 

Än finns inte någon tidsplan för när det flytande boendet kan bli verklighet, eftersom bygglovsprocessen måste bli klar först. Om det blir av ska asylboendet finnas på plats i minst ett år och högst tre år.