Islands statsminister vill avgå för att rädda regeringen

30 min

Islands statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson ställer sin plats till förfogande. Istället vill han och hans parti att nuvarande fiske- och jordbruksministern bli statsminister.

Tanken med förslaget är att rädda kvar regeringen. Men Framstegspartiet är inte enda regeringsparti utan sitter i en koalition. Under kvällen väntas ledaren för det andra partiet, Självständighetspartiet, diskutera möjligheten för regeringen att sitta kvar med Islands president. 

– Oppositionen sägs inte vara särskilt förtjust i det här förslaget. Man har inget förtroende för den nuvarande regeringen och man vill ha en misstroendeomröstning, säger Jens Möller, Sveriges Radios korrespondent på plats i Reykjavik.

– Det är oerhört svårt att se vad som kommer hända. Det är möjligt att den nuvarande regeringen klarar sig men det är absolut inte otroligt att man upplöser parlamentet och utlyser nyval, säger Jens Möller.

Tidigare i eftermiddags gick statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson ut på sin Facebook-sida och hotade med att utlysa nyval, om han inte fick stöd från det andra partiet i regeringskoalitionen.

Strax därefter rapporterade isländsk TV att statsministern gjort allvar av sitt hot.

Men landets president gick inte med på statsministerns begäran. President Ólafur Ragnar Grímsson uppgav att han först vill träffa företrädare för de andra partierna, vilket alltså väntas ske under kvällen. 

Om det blir nyval blir det med all sannolikhet maktskifte.

– Enligt opinionsundersökningarna är det glasklart att Piratpartiet kommer att bli det största partiet på Island med 36 procent av rösterna om det blir nyval. Det är marginellt mer än de två regeringspartierna tillsamman, säger Jens Möller.

Avslöjandena i de så kallade Panamadokumenten har orsakat stora folkliga protester och så sent som igår kväll krävde minst 10 000 demonstranter premiärministerns avgång och nya stora demonstrationer väntas ikväll. 

I dokumenten avslöjas att statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson och andra ministrar har haft tillgångar i skatteparadis via en advokatbyrå i Panama.