Stor skillnad på avgifter inom idrotten i Sörmland

2:07 min

Kostnaden för att vara med i en idrottsförening i Sörmland skiljer sig mycket mellan länets olika klubbar. Det visar en undersökning som P4 Sörmland har gjort. 

Trots att det handlar om samma sport kan det skilja tusentals kronor i avgifter, och vad som ingår i ett medlemskap.

På Triangelborg i Eskilstuna turas killarna i P03 Triangelns IK om att skjuta på mål under uppvärmningen när P4 Sörmland besöker klubben.

I Sörmland idrottar ungefär 130 000 barn och vuxna. Det sägs att idrotten ska vara för alla, men samtidigt har föreningsidrotten utvecklats till att bli allt dyrare och dyrare dom senaste 10-15 åren, enligt Centrum för idrottsforskning.

När P4 Sörmland tittar närmare på idrottsföreningarna i Sörmland så visar det sig att kostnaderna skiljer sig mycket åt mellan föreningarna - även inom samma sport.

Det är också stora skillnader i vad som ingår i medlemskapet. För att vara med i Triangelns IK kostar det 850 kronor. 

Att spela handboll i Guif kostar dubbelt så mycket. I båda fallen varierar det om man får betala cuper och matchställ själv.

I IFK Nyköping betalar man 900 kronor för att få spela. För att kunna hålla kostnaderna nere har föreningen valt bort exempelvis lagoveraller. Kanslichefen Stefan Germerud säger till P4 Sörmland att han hellre ser att så många som möjligt kan vara med och då gör det ingenting om det kanske ser lite mindre proffsigare ut.

I Nyköpings BIS kostar en deltagaravgift 2000 kronor om man är tio år eller äldre, och då ingår träningskläder. Men för spelare i elitsatsande lag från 15 år är kostnaden nästan 6000.

– Vi ser problemen ju äldre ungdomarna blir är det samma föräldrar som bidrar. Därför har vi ledarstaber utan föräldramedverkan. Där ingår tränare, ledare, bensin, träningsoveraller och minibussar till matcher, säger kanslichefen Patrik Berglin.

Det finns inga riktlinjer för vad ett medlemskap ska kosta eller vad som ska ingå. Det är upp till föreningarna själva att bestämma.

Johan R Norberg, utredare på Centrum för idrottsforskning, menar att barn och ungdomsidrotten har blivit kommersialiserad och professionell. Och det ökar också kostnaderna.

– Det är en allmän trend att verksamheten har blivit lite mer professionell och marknadsanpassad, men som både föreningar och föräldrar välkomnar.