Skyddsväst med alviskt namn retade upp amerikanskt företag

1:53 min

Länsstyrelsen i Gävleborg ger pengar till hundägare som vill skydda sina hundar mot vargar och vildsvin med en särskild skyddsväst. En väst från Gävle har samma namn som alvkaraktärernas skyddsbrynjor i böckerna Sagan om ringen, vilket fick ett amerikanskt företag att reagera.

Joni Roponen i Gävle driver ett företag som har utvecklat skyddsvästen vid namn Mithril, alltså samma namn som används för skyddsbrynjorna alvkaraktärerna och Frodo bär i Sagan om ringen.

– Jag har hållit på med jakt och jagat vildsvin. För drygt tre år sedan skaffade jag en hund som blev skuren och då började jag leta efter skydd till honom, säger Joni Roponen.

Han hittade inget skydd som uppfyllde hans krav och tog då saken i egna händer och började leta efter material som en hund skulle kunna röra sig naturligt i. Han registrerade sedan ett varumärke med hjälp av konsultavdelningen på PRV (Patent- och registreringsverket).

– Jag hade tänkt på namnet mithril eftersom jag läste Sagan om Ringen-böckerna när jag var ung och det är en skyddsbrynja som används där. Så jag tyckte att det passade som namn på en skyddsväst för hundar, säger Joni Roponen.

Men sedan överklagade ett amerikanskt företag namnet eftersom de ansåg sig ha rättigheterna till det då de varuskyddat namnet.

– Men nu har jag fått brev från PRV att de avslagit invändningen från det amerikanska företaget. Så det var glädjande nyheter, säger Joni Roponen.