Kritisk mot höga kostnader för familjehem

1:10 min

Brist på familjehem tvingar kommunerna att köpa dyra boendeplatser från privata bolag.

Efter den stora ökningen av antalet ensamkommande flyktingbarn som söker asyl i Sverige har bristen på familjehem ökat. Kommunernas brist på familjehem gör att boendeplatser köps av privata bolag.

- Barnen har blivit en förhandlingsfråga. Helt sjukt, säger Mattias Baudin från Nordmaling som tagit emot tioåriga Soliman Afghanistan som numera bor hos familjen Baudin.

Familjen har avtal direkt med Örnsköldsviks kommun och ersätts enligt rekommendationer från SKL, Sveriges Kommuner och Landsting. Som familjehem får han totalt ungefär 11 000 i månaden.

- Det var mycket mer än vi hade föreställt oss, säger Mattias Baudin.

Vi tycker det är nästan för mycket. Vi trodde det skulle motsvara ett barnbidrag.

Men när Örnsköldsviks kommun tvingas köpa platser av privata bolag så kostar en plats allt från 1900 kronor per dygn till 4200 per dygn och barn. Den högre summan handlar om barn med särskilda vårdbehov. Motsvarande månadskostnad blir då 57000-126 000 kronor.

Mattias Baudin reagerar starkt på de höga summorna till privata familjehem och bolag.

- Det är skattepengar som borde användas för att göra det bättre för barnen och förkorta väntetiderna tills de får besked ifall de får stanna, säger han och menar att pengarna nu istället rinner ut till privata företag.

Just nu är det sån panik och det har blivit en förhandlingsfråga kring de här barnen och det tycker jag är helt fel. Migrationsverket och regeringen bör ingripa.