Att gå ut gymnasiet viktigare än någonsin

1:11 min

Maikele Haile kom till Sverige från Eritrea för tre år sedan och har redan lärt sig språket och har sina mål klara för sig. Han ska klara av Introduktionsprogrammet, komma in på gymnasiet och sen studera vidare på högskolan. 

– Jag går i skolan för min egen skull, för min framtid. Det går säkert att få jobb utan utbildning också men tänk dig vad stora chanser jag får om jag söker ett jobb med högskoleutbildning i stället, säger Maikele Haile, säger Maikele Haile från Sandviken.

Och statistiken backar upp hans föreställning. Utan gymnasiebetyg står man sig slätt i Gävleborg där arbetslösheten på dryga 11 procent är den högsta i landet och ungdomsarbetslösheten runt 22 procent den näst högsta.

Sveriges Kommuner och landsting har med hjälp av EU-pengar startat ett projekt kallat Plug In 2.0 som ska sätta stopp för avhoppen. Plug In finns i Hudiksvall, Gävle, Bollnäs, Söderhamn och i Sandvikens kommun.

– Vi har en målsättning att förhindra avhopp från gymnasiet och se till att motivera och stärka ungdomarna att läsa klart helst en hel gymnasiekompetens, säger Johnny Sandgren, enhetschef vid lokalt center för omställning och kompetens vid Arbetslivsförvaltningen i Sandviken.