Barnboksinstitutet om ALMA-pristagaren Meg Rosoff

2:33 min

Amerikansk-brittiska barn- och ungdomsboksförfattaren Meg Rosoff som tilldelades årets ALMA-pris, till Astrid Lindgrens minne.

P1 Kultur - podd. Meg Rosoff: "Pippi Långstrump en stor förebild"

Åsa Warnqvist är doktor i litteraturvetenskap med särskilt fokus på barnlitteratur. Förutom det är hon redaktör för tidskriften Barnboken. Såhär kommenterar hon årets ALMA-pristagare.

- Det var ett oväntat, men väldigt roligt val. Hon har en spännvidd i sitt författarskap, och en väldigt stor variation. Både när det gäller tema och genre. Hon provar nya saker och kan anpassa stilen efter den genre hon skriver i på ett väldigt intressant sätt.

Meg Rosoff debuterade 2004 med ungdomsboken Så har jag det nu eller How I Live Now, som originaltiteln lyder. Sedan dess har hon gett ut ytterligare sex böcker, och belönats med ett flertal priser, bland annat Guardian Children's Fiction Prize 2004 för just Så har jag det nu, och The Carnegie Medal 2007 för boken Justin Case.

Karin Mossed är förstebibliotekarie på Svenska barnboksinstitutet och hon var glad men chockad över valet av pristagare.

- Ja, om du hörde någon som viskade "hjälp" under presskonferensen så var det jag. Jag blev väldigt glad. Det jag skulle vilja säga karaktäriserar henne är att hon varierar fritt mellan olika genrer och stilar. Dessutom har hon en stor psykologisk inblick i såväl barn som vuxna karaktärer. Hon brister aldrig i gestaltning. Jag tycker också att hon har en förmåga att hantera allvarliga ämnen med en rolig twist, utan att det blir pajigt. Hon har en respektfull ton mot läsaren, och precis den kombinationen är något som förenar henne med Astrid Lindgren.